Så kommer du iväg på drömresan

Så kommer du iväg på drömresan

Har du en särskild resa som du alltid drömt om att genomföra? Här kommer tipsen på hur du kan uppnå din dröm.

Din drömresa

Att resa är många svenskars största intresse. Många av oss har en drömresa som vi väldigt gärna skulle vilja genomföra. Men det kan kännas ouppnåeligt att lyckas resa jorden runt, åka transsibiriska järnvägen eller tågluffa i Europa. Särskilt om du har barn eller dålig ekonomi. Men det finns alltid sätt att uppnå din dröm. Det första du ska göra är att skriva ner vilken resa som du verkligen skulle vilja göra. Genom att skriva, få ner det på papper, så kommer resan kännas som något verkligt, och inte bara en diffus dröm. Det är också smart att inte bara skriva ”jorden runtresa” eller ”åka buss genom Sydamerika”. Du bör specificera din resa. Ju mer du specificerar resan, desto större chanser har du att verkligen uppnå den. Om du inte vet exakt vart du vill resa, utan bara att du vill göra någon slags resa, är det smart att läsa resemagasinet Vagabond för att få goda tips och upptäcka intressanta ställen att besöka.

Gör resan till ett projekt

Det smartaste sättet att uppnå en dröm är genom att tänka på drömmen som ett projekt. För att klara av ett projekt behöver man ofta ett slutdatum, en tydlig bild av vad man vill göra och hur man ska uppnå det. Börja med att besluta dig för vad du vill göra, alltså vilken resa som du vill företa dig. Skriv sedan ett slutdatum. Att vilja resa jorden runt inom tio år är alldeles för diffust. Då är det klokare att besluta sig för att genomföra den inom ett eller två år. Två år är ofta lagom lång tid för att hinna möjliggöra en större resa. Även om du inte har så bra ekonomi.

Delmål

Sedan måste du dela upp din resa i delmål. Låt oss säga att du vill resa till Sydamerika. Hur mycket kommer det att kosta? Räkna på biljetter, hotell och vandrarhem. Men innan du börjar räkna, så bör du ta reda på hur mycket det verkligen kommer att kosta. Det finns många personer som kan resa under flera månader på en mindre summa, medan samma resa med ett resebolag skulle kosta 100 000 kronor. Gå ut på olika reseforum så att du lär dig hur man reser billigt. Sedan behöver du planera hur du ska spara ihop pengarna. Låt oss säga att din resa kommer att kosta 70 000 kronor. Du ska resa iväg om två år. Det blir en månadskostnad på 70/24, alltså 2916 kronor i månaden. Avrunda till 3000 kronor. Börja med att skapa ett särskilt konto. Sedan behöver du budgetera dina pengar så att du har 3000 kronor att lägga på resan varje månad. Du kan också sälja saker eller jobba extra för att det ska gå snabbare.